Napisane przez: www.jobster.pl | Styczeń 19, 2009

Wizy J1 bez rozmów w Ambasadzie

Wizy J-1 bez rozmów w Ambasadzie!

Zgodnie z rozporządzeniem Departamentu Stanu na rok 2009,
studenci biorący udział w programie „Work and Travel”  po raz kolejny,
 nie muszą pojawiać się osobiście na rozmowie w Ambasadzie USA.
W ramach programu „Praca i Podróże” (Work and Travel) studenci zagranicznych uczelni wyższych wyjeżdżają do Stanów Zjednoczonych do pracy wakacyjnej maksymalnie na cztery miesiące. Uczniowie szkół zawodowych nie kwalifikują się do uczestnictwa w programie. Zasady programu pozwalają na wielokrotne uczestnictwo.

Aby ubiegać się o wizę J-1 należy uzyskać od organizacji zapraszającej formularz DS-2019 (Certificate of Eligibility for Exchange Visitor Status). Wiza J-1 jest  ważna jedynie z formularzem DS-2019, na podstawie którego została wydana.

Zanim będzie można wydać wizę typu J, amerykańska organizacja lub instytucja, która wystawiła formularz DS-2019 zobowiązana jest do zarejestrowania uczestnika programu w elektronicznym systemie SEVIS. Wiza nie może być wydana, jeżeli informacje zawarte na formularzu DS-2019 nie zostały wprowadzone do systemu.

Osoby spełniające wszystkie niżej wymienione warunki są zwolnione z rozmowy w Ambasadzie:

  • Miały wizę wydaną po 10 grudnia 2007.
  • Ubiegają się o nową wizę tej samej kategorii jak poprzednia, wydana po 10 grudnia 2007.
  • O nową wizę ubiegają się w przeciągu 12 miesięcy od daty wygaśnięcia poprzedniej.
  • Ubiegają się w placówce konsularnej wskazanej dla ich miejsca zamieszkania.

Np. osoba, która uzyskała wizę kategorii J-1 w Warszawie lub Krakowie po 10  grudnia 2007 – jak w przypadku programu Work and Travel 2008, nie musi ubiegać sie o nową wizę J-1 osobiście.

 

Foreign Students:

Foreign students studying at Polish post-secondary schools or universities can participate in the SWT program and apply for J1 visas in our Consular Sections in Warsaw or Krakow. In addition to the aforementioned documentation, they should submit proof of their legal status in Poland (copy of the student’s visa or other documentation confirming their legal residence in Poland.


Responses

  1. w tym roku musze aplikowac po wize, szkoda tylko ze trzeba jechac do Warszawy


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d bloggers like this: