Napisane przez: www.jobster.pl | Sierpień 22, 2008

Procedura wizowania na J1 exchange visitor visa

Work&Travel jest najdłużej istniejącym programem edukacyjnym, pozwalającym na podjęcie legalnej pracy na terytorium Stanów Zjednoczonych. Ideą programu jest umożliwienie polskim studentom podjęcia legalnej pracy w USA podczas wakacji akademickich. Istnienie takiego rodzaju programu zawdzięczamy rządowi Stanów Zjednoczonych oraz organizacjom nadzorującym jego przeprowadzenie – sponsorem desygnowanym przez Departament Stanu w przypadku FOSTER-a jest CENET – Cultural Exchange Network.

Exchange J1 Visa jest wizą zakwalifikowaną jako nieimigracyjna, przeznaczoną dla osób uczestniczących w programach wymian międzynarodowych, i jako taka może być otrzymana tylko poprzez zatwierdzone przez rząd amerykański organizacje sponsorujące. Warunki na jakich przyznaje się wizę J1 są zazwyczaj bardzo specyficzne. Posiadacze wizy J1 mogą pracować, studiować, odbywać praktyki, prowadzić badania lub wykłady – w zależności od programu w którym uczestniczą – przez ściśle określony czasu.
Wiza J-1 na progrmaie ‚Work and Travel” pozwala legalnie pracować w USA przez okres do czterech miesięcy, oraz pozwala na legalny pobyt w USA do pięciu miesięcy – najczęściej do – 30 października (data wstemplowana w paszporcie plus 30 dni grace period).
Twój formularz DS-2019 potwierdza, że masz prawo do legalnej pracy w USA na zasadach Work and Travel. Bez formularza DS-2019 Twoja wiza nie jest ważna, pamiętaj więc, aby go nie zgubić i zawsze mieć przy sobie.
Wiza J-1 nie może być przedłużona (i niestety jak na razie nie ma odstępstw od tej zasady).

Do uzyskania wizy potrzebne będą:

  1. Paszport ważny do 1 maja 2009
  2. Jedno zdjęcie spełniające wszystkie poniższe wymogi:
    • zdjęcie musi być wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy;
    • precyzyjne wymiary: kwadrat 5 cm x 5 cm;
    • fotografia może być czarno-biała lub kolorowa;
    • tło jasne i jednolite, ale nie białe;
    • długość twarzy od czubka głowy do brody musi wynosić 3 cm;
    • wzrok oraz twarz skierowane prosto w obiektyw;
    • uszy widoczne (oboje uszu, nie tylko jedno);
    • zdjęcie nie może być zrobione w ciemnych okularach;
    • bez nakrycia głowy, z wyjątkiem powodów religijnych, nawet w takich wypadkach twarz musi być całkowicie widoczna.
    • zdjęcie musi być przyklejone w odpowiednim miejscu na formularzu wizowym DS-156
  3. Wypełniony ON-LINE formularz DS-156 (aby go wypełnić kliknij tutaj)
  4. Wypełniony formularz DS-157 (formularz może być ściągnięty tutaj)
  5. Wypełniony formularz DS-158 (Formularz może być ściągnięty tutaj)
  6. Formularz DS-2019 (ten formularz jest dostarczany przez FOSTER-a. Musi być sprawdzony i podpisany przez uczestnika.)
  7. Opłata rejestracyjna SEVIS*

Koszt wizy to równowartość ok. 131 USD (aktualnie 301,30 zł)- opłata ta może ulec zmianie. Opłata jest uiszczana na konto Konsulatu i nie podlega zwrotom w przypadku odmowy wizy lub rezygnacji uczestnika z wyjazdu. Instrukcja uiszczania opłaty na rzecz Konsulatu znajduje się w pakiecie wizowym Fostera.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d bloggers like this: